Sunday, May 29, 2011

Nur Kasih the movie

As salam readers,
today I want to share about this new movie in cinema.
dah tengok ke belum cerita ni?
bagi yg belum, anda digalakkan menonton cerita ni
cerita ni merupakan pelengkap kepada cerita Nur Kasih di televisyen.


mungkin bagi sesetengah orang cerita ni hanya sesuai untuk orang yang emo. Hakikatnya, bukan camtu. Apa yang penting yang ditekankan dalam filem ni adalah pengorbanan seseorang. Sejauh mana kita dapat berkorban untuk agama, suami or isteri and family.

Setiap pelakon dapat membawakan watak yang dimainkan dengan baik. Banyak babak yang menyayat hati.

Apa yang membuat filem ni superp?

1. Citer ni tak macam drama Melayu lain. Scene sawah padi, penggambaran di Jordan memang cantik.

2. Penggambaran di Timur tengah (Jordan).

3. Jalan cerita yang menarik. Banyak babak yang suspen n setiap babak dapat digarap dengan baik.

4. Intro yang lain dari yang lain. Teknik imbas kembali. Berlaku satu letupan dahsyat. Menambah ingin tahu dalam diri penonton.

5. Mesej dakwah sampai kepada penonton.

dan... Apa yang paling menyentuh hati saya dalam filem ni adalah tatkala Adam (Remy Ishak) terlantar sakit di hospital. Dia didatangi oleh seorang anak muda (Alif). Masa tu, Alif cakap."kenapa orang baik selalu pergi dulu".

Seriusly, Hati memang runtun time tu, sebab terfikir, Adam sanggup berkorban diri, tenaga untuk melaksanakan tugas dai'e, bawa anak2 muda kembali pada agama. Tapi aku? sejauh mana aku boleh menjadi seperti Adam?

kita jugak tak boleh bias dalam berdakwah. Dalam filem ni, seorang ustaz yang dijemput Adam tak sudi menyampaikan ceramah kepada anak-anak muda didikan Adam dengan alasan tak menutup aurat & bercampur bebas lelaki dan perempuan. Sedih betul. Rasulullah pun tak pernah pilih kasih dalam berdakwah.

memang tak rugi pun tengok cite ni. Banyak benda yang boleh dijadikan iktibar. just up to you.

Monday, May 9, 2011

am I strong enough?

the envy is just a normal feel
why must this feeling comes?
coz it be a burden to me
hmm at least,..they have someone who could share the happiness and everything..
but then..
Is it the real love to be?
I mean, is it the real person who they r not mistaken..such as 'husband to be'?
I'm not a judgementer
who can judge everythin'

the lonely, sorrow
the sadness which I own..
the feel which I drown on it..:'(
Oh God, make me strong in this moment

I'm just have Allah 
to tell everythin'
I'm depends on him..coz I know
step by step
it will fade away


the real mujahadah is just begin!
do I really could stand on this way?



Thursday, May 5, 2011

Hati itu Cawan

As salam readers,
hati ibarat cawan
kalau kita tak isi dengan something yang boleh memenuhkan cawan tu,
cawan tu akan terisi dengan pelbagai molekul-molekul halus yang kita tak nampak dengan mata kasar
sebab tu la penting untuk kita isi dengan amalan kerohanian
macam majlis ilmu,
terima kasih Dr Azizan
sebab pengisian malam ni betul-betul memenuhi hati yang kosong ni


kalau bukan kita,
siapa lagi?
kalau bukan sekarang,
bila lagi?

moga sahabat2 kat luar yang belum terbuka hati dibuka hati mereka 1 hari nanti untuk join gak
kita hanya pengajak, bukan penghukum..

Wednesday, May 4, 2011

sementara atau selamanya

As salam readers
korang pernah bertengkar dengan seseorang tak?
kawan baik ke, ibu bapa ke or adik beradik sendiri??

dulu pernah bertengkar dengan kawan baik..masa kat hostel dulu
sampai berbulan-bulan tak bertegur sapa
dek kerana gurau pun boleh terasa hati
memang teruk
tak tau kenapa rasa ego sangat even hanya nak ucap perkataan 'maaf'
kita mengharap kawan tu yang minta maaf dulu
dalam masa yang sama dia mengharap kita mulakan dulu

sedih sangat time tu
geram, sakit hati bercampur baur
sampai dah tak tahan sangat, ambik surah yasin sedekah kat kawan tu
pastu tak lama pastu dia start senyum2
tak layan dia pun
pastu dia menangis..hmm kesian juga tengok tp memang hati keras time tu
so buat do know je
at last...kitorang berbaik jugak
and jadi best fren sampai la ni
credit to mr google
perkara yang kita tak sedar ssebenarnya,
semakin meningkat usia, semakin tinggi keegoan dalam diri

prove: orang dewasa kalau bertengkar memakan masa yang lama untuk berbaik semula
sedangkan kanak-kanak mengambil masa kurang dari sehari untuk berdamai

takkan selamanya kita nak bermasam muka dengan kawan sendiri
until when? today is a reality..the past is just a memory..
let the past sins gone...:)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...