Wednesday, August 24, 2011

surprise Ramadhan..

entry ni dutujukan khas buat Pn Anita bt Kamaruddin..
guru tersayang..
tahniah diucapkan atas kejayaan melahirkan 2nd baby yang sgt cute..
alhamdulillah, selamat jua akhirnya..
moga sihat-sihat selalu disamping rahmatnya...

lepas kelas, kami pakat ramai-ramai serbu antenatal ward in ppum...
hehe...main redah je satu kelas, padahal tak sure bangunan mana,
anyway tahniah kat Hidayana Mahfodz as our assistant class rap sbb brjaye cari jalan,...:)

the cute place for delivery..


and...this is the result!

a cute baby girl
her name is still in the plan..hmm how nice if "Al-Ramadhani" is put in the last of the name right?..:)



Friday, August 12, 2011

tragedi Ramadhan

As salam readers & salam satu Malaysia...
alhamdulillah cuti minggu ni dapat berpuasa & pulang ke rumah
setelah sebulan lebih x balik..
nak story kat sini..

waktu jam bergerak pada pukul 6 ptg,
maka dengan excitednya brsama seorang kawan ktrg pn naik la bas ekspres ###
kejadian berlaku pada hari Jumaat, 12 Ogos 2011 brsamaan dengan 12 ramadhan 1432 H..
Alhamdulillah prjalanan lancar. Walaupun hujan lebat & orang terlalu ramai naik KTM, tapi Allah seolah-olah
memberi kelapangan. Tergerak jgk kat hati kenapa hari ni terlalu mudah urusan?
rupa-rupanya diberi ujian yang lebih berat kat dalam bas.

kat sit depan (couple sit) ada couple duduk kat situ. Fine, x kisah la kan? tapi...
Masya Allah, sakit hati bila tengok perbuatan sumbang mereka. Please lah, hormati bulan Ramadhan.
orang lain pun puasa jugak, kalau nak buat sangat, pergila jauh2. tak payah nak menyakiti mata orang dgn perbuatan macam tu. Kebetulan lampu suram-suram dalam bas, apa lagi, semangkin ligat la.

gambar contoh keadaan yang gelap di dalam bas


Hanya Tuhan yang tahu betapa sakitnya hati time tu. Tak pasal-pasal dapat dosa free dari mata yang melihat. Duduk depan mata lak tu. Dah bukak bacaan yasin pun masih tak sedar-sedar jugak. Buntu bila memikirkan apa yang harus dilakukan lagi. Takkan nak biar je kan? masing-masing masih muda & ikut tanggapan belum berkahwin lagi. Sbb kebetulan depan mereka ada couple yg isteri tengah pregnant. Sopan je..tak pun buat benda tak senonoh.

maksudnya : dari Abi Said Alkhudri meriwayatkan : "aku mendengar Rasulullah SAW berkata,
barangsiapa yang melihat kemungkaran, hendaklah dia mencegahnya dengan tangan, jika
tidak mampu, maka cegahlah dengan lisan, jika tidak mampu, maka cegahlah dengan hati,
dan itu merupakan selemah-lemah iman."

Perjalanan selama 4 jam setengah begitu memualkan. Perut yang kosong (sebab hanya minum air time maghrib) menyebabkan sakit kepala. Sampai kena marah dengan ayah sebab tak makan something time buka. Tak selerala ayah, nak beli makanan kat hentian tu. Tambah-tambah lagi bila melihat kejadian sebegitu.

kepada yang berkenaan, moga Allah membuka pintu taubat kepada kalian.
pihak penguasa harus bertindak tegas terhadap kejadian ni. takkan nak jadikan bas ekspress sbg sarang maksiat??
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...