Thursday, March 17, 2011

salah konsep?TIDAK!!!

baru-baru ni ada meeting dgn sahibah.
rupa-rupanya selama ni aku tersalah konsep tawakkal..
masya Allah, ampuni diriku ya Tuhan!~

konsep tawakkal sebenarnya harus beriringan dengan usaha,
dan ia adalah setiap masa


let say; aku nak bertawakkal pada Allah sebab aku da buat yg terbaik mase jawab exam. (salah)

sepatutnya camni; aku bertawakkal pada Allah, dengan berusaha bersungguh-sungguh nak buat yang terbaik untuk exam. (betul)

selama ni berpegang ngan contoh 1st td..
semua orang kena hati-hati dalam menilai sesuatu
contoh 1st menunjukkan kita belum betul-betul berserah diri pada Allah, kita bertawakkal dengan bersandar pada usaha kita semata.

sebab tu, kita akan sangat kecewa jika x dapat apa yg dihajati...

contoh 2nd, kita bulat-bulat berserah diri padaNya.

dan tidak akan kecewa dengan apa yg dihajati..

ringkasnya, tawakkal harus pada mula-mula sebelum melakukan suatu perkara.
dan lagi, ia adalah setiap masa..
cuma kita tak nampak tawakkal tu..
kita hanya nampak time waktu susah je..

3 comments:

  1. owh,,yke tiqa
    cmtu ek?
    ingatkan len..dlu slalu sejak dri sekola owg duk cakap usaha dlu, bwu tawakkal..pekebendo cmtu
    ghupe salah..huk2

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...