Tuesday, April 5, 2011

apa maksudnya bila lelaki mintak no fon

As salam readers..korang pernah ada pengalaman tak. Pernah tak ada lelaki minta no fon korang?
Contohnya, korang dah la tengah desperate nak balik u dari kampung, salah jalan pulak tu, dah la sorang-sorang, pastu ada orang kacau. Whatever the situation, be professional.
 Biasanya, lelaki tu akan cakap "boleh kita berkawan?, mintak no boleh??". Takpun, lelaki tu akan ambil cebisan kertas dan dengan bangganya tulis no handfon dia kat kertas tu. Pastu, dia bagi no tu kat korang. Konon-konon, ala-ala romeo la tu, oh noo..please..

bila perempuan tu tak layan, biasanya lelaki tu akan cakap,
"alaa, nak kawan je pun, takkan tak boleh?"

"yelah, siapalah saya ni tak layak nak kawan dengan orang macam awak"

Cuba fikir logik, mana ada, lelaki yang tang datang dari mana, asal usul tak kenal, tiba-tiba nak berkawan dengan u, tak ada alasan lain melainkan lelaki tu suka kat korang, tu je.

sebenarnya banyak lagi cara lain yang lebih educated. Some wanita tak suka layan bila lelaki yang nak berkawan dengan dia tu, guna cara ni.

 Based on situation. Betul tak?Terutamanya student u. Bagi sesetengah orang yang dah pasang niat nak cari pasangan kat sini,(ikhlas mencari untuk dijadikan pasangan) anda boleh gunakan banyak lagi cara yang better. Contohnya, cuba bersikap professional dalam kehidupan harian. Perempuan mudah tertarik pada lelaki yang matang dan jadi diri sendiri. Maksudnya, tak pura-pura macho depan gadis idaman.

So, behave yourself. Bagi golongan yang betul- betul nak jaga hati pula, mereka akan gunakan orang tengah atau seorang yang dipanggil murabbi untuk membantu. Biasanya, teknik ni lebih berkat. It's up to you.

Tapi harus diingat kaum Hawa diluar sana, jangan sesekali menyakiti hati orang yang cuba 'menackle' anda ni dengan bersikap kurang sopan. Jangan kutuk orang tu depan-depan even korang menyampah. Or korang drastik koyakkan kertas yang bertulis no fon dia depan-depan dia. Amboi, mentang-mentanglah muka dia macam pecah rumah, ko pulak perasan cantik. Nak koyakkan ke, bakar ke kertas tu, buat belakang dia. Kalau tolak cara baik, takkan jadi permusuhan.

As a conclusion, buat kaum Hawa, faham-faham la, kalau korang berada kat situasi ni, pandai-pandailah bawak diri. Kalau tak faham kenapa dia mintak no, memang lambat la. Tak perlu buat muka takut. Just be confident. Tapi kalau dia betul-betul start buat sexual harassement, ape lagi, kasi keluaq lorh seni silat tu. Rugi je dah belajar tapi tak praktik. Betul tak.

5 comments:

  1. sbb tu r pompuan tue fitnah bg laki..
    lagi2 stalker skunk ni
    mmg kt ne2 jewk.

    ReplyDelete
  2. kene hati2 r lau jalan..especially sowang2..
    xpown, belasah je owg tu,..hehe

    ReplyDelete
  3. tw xpe
    tension tul, pak cik rapid kl lak ue
    lau doktor ke,engineer ke, leh r consider lg an..haha
    tp kdg x pat nak elak jln sensorang r wey
    da tpkse..hu2

    ReplyDelete
  4. tp pling tkut skrg ni..musim2 owg simbah asid..
    kat area kl lak ue

    ReplyDelete
  5. hati2 r spe yg duk area 2 ea..hu2

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...